Battery and heating issue

i have battery and heating issue.
laptop shows that battrey is full but it is not.
laptop suddenly shutdown without any warning.
battery indicator show that it is full but it is not.
and laptop get heat in normal use.

please give solution, i dont want to leave manjaro

Please provide more information on the hardware and software you use with

inxi --full --verbosity=7 --filter --no-host

and information on your battery with

acpi -V

and post the output as explained here by putting it between ``` at the beginning and the end of each output.

 inxi --full --verbosity=7 --filter --no-host
System:
  Kernel: 5.6.12-1-MANJARO x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 9.3.0 
  Desktop: KDE Plasma 5.18.5 tk: Qt 5.14.2 wm: kwin_x11 dm: SDDM 
  Distro: Manjaro Linux 
Machine:
  Type: Laptop System: HP product: HP Pavilion Gaming Laptop 15-cx0xxx 
  v: Type1ProductConfigId serial: <filter> Chassis: type: 10 
  serial: <filter> 
  Mobo: HP model: 8478 v: 70.55 serial: <filter> UEFI: Insyde v: F.20 
  date: 05/07/2019 
Battery:
  ID-1: BAT1 charge: 22.0 Wh condition: 50.0/52.8 Wh (95%) 
  volts: 10.8/11.6 model: Hewlett-Packard PABAS0241231 type: Li-ion 
  serial: <filter> status: Discharging 
Memory:
  RAM: total: 7.54 GiB used: 3.18 GiB (42.1%) 
  RAM Report: 
  permissions: Unable to run dmidecode. Root privileges required. 
CPU:
  Topology: Quad Core model: Intel Core i5-8300H bits: 64 type: MT MCP 
  arch: Kaby Lake rev: A L2 cache: 8192 KiB bogomips: 36812 
  Speed: 800 MHz min/max: 800/4000 MHz Core speeds (MHz): 1: 800 2: 800 
  3: 800 4: 800 5: 800 6: 800 7: 800 8: 800 
  Flags: 3dnowprefetch abm acpi adx aes aperfmperf apic arat arch_perfmon 
  art avx avx2 bmi1 bmi2 bts clflush clflushopt cmov constant_tsc cpuid 
  cpuid_fault cx16 cx8 de ds_cpl dtes64 dtherm dts epb ept ept_ad erms 
  est f16c flexpriority flush_l1d fma fpu fsgsbase fxsr ht hwp 
  hwp_act_window hwp_epp hwp_notify ibpb ibrs ida intel_pt invpcid 
  invpcid_single lahf_lm lm mca mce md_clear mmx monitor movbe mpx msr 
  mtrr nonstop_tsc nopl nx pae pat pbe pcid pclmulqdq pdcm pdpe1gb pebs 
  pge pln pni popcnt pse pse36 pti pts rdrand rdseed rdtscp rep_good sdbg 
  sep smap smep ss ssbd sse sse2 sse4_1 sse4_2 ssse3 stibp syscall tm tm2 
  tpr_shadow tsc tsc_adjust tsc_deadline_timer vme vmx vnmi vpid x2apic 
  xgetbv1 xsave xsavec xsaveopt xsaves xtopology xtpr 
Graphics:
  Device-1: Intel UHD Graphics 630 vendor: Hewlett-Packard driver: i915 
  v: kernel bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:3e9b 
  Device-2: NVIDIA GP107M [GeForce GTX 1050 Mobile] 
  vendor: Hewlett-Packard driver: nvidia v: 440.82 bus ID: 01:00.0 
  chip ID: 10de:1c8d 
  Display: x11 server: X.Org 1.20.8 driver: modesetting,nvidia 
  unloaded: intel,nouveau alternate: fbdev,nv,vesa compositor: kwin_x11 
  resolution: 1920x1080~60Hz 
  OpenGL: renderer: Mesa Intel UHD Graphics 630 (CFL GT2) 
  v: 4.6 Mesa 20.0.6 direct render: Yes 
Audio:
  Device-1: Intel Cannon Lake PCH cAVS vendor: Hewlett-Packard 
  driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1f.3 chip ID: 8086:a348 
  Sound Server: ALSA v: k5.6.12-1-MANJARO 
Network:
  Device-1: Intel Wireless-AC 9560 [Jefferson Peak] driver: iwlwifi 
  v: kernel port: 5000 bus ID: 00:14.3 chip ID: 8086:a370 
  IF: wlo1 state: up mac: <filter> 
  IP v4: <filter> type: dynamic noprefixroute scope: global 
  broadcast: <filter> 
  IP v6: <filter> type: dynamic noprefixroute scope: global 
  IP v6: <filter> type: noprefixroute scope: link 
  Device-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet 
  vendor: Hewlett-Packard driver: r8169 v: kernel port: 3000 
  bus ID: 03:00.0 chip ID: 10ec:8168 
  IF: eno1 state: down mac: <filter> 
  WAN IP: <filter> 
Drives:
  Local Storage: total: 931.51 GiB used: 20.84 GiB (2.2%) 
  ID-1: /dev/sda vendor: HGST (Hitachi) model: HTS721010A9E630 
  size: 931.51 GiB speed: 6.0 Gb/s rotation: 7200 rpm serial: <filter> 
  rev: A3T0 scheme: GPT 
  Message: No Optical or Floppy data was found. 
RAID:
  Message: No RAID data was found. 
Partition:
  ID-1: / size: 141.10 GiB used: 20.76 GiB (14.7%) fs: ext4 
  dev: /dev/sda7 label: N/A uuid: 5aac5ea3-4711-4eb5-baf3-75131394e195 
  ID-2: /boot/efi size: 256.0 MiB used: 84.3 MiB (32.9%) fs: vfat 
  dev: /dev/sda1 label: SYSTEM uuid: 1492-7FF4 
  ID-3: /var/lib/snapd/snap/core/9066 raw size: 93.9 MiB 
  size: <root required> used: <root required> fs: squashfs 
  dev: /dev/loop0 label: N/A uuid: N/A 
Unmounted:
  ID-1: /dev/sda2 size: 16.0 MiB fs: <root required> label: N/A uuid: N/A 
  ID-2: /dev/sda3 size: 150.00 GiB fs: ntfs label: Windows 
  uuid: 4EF8E61BF8E60157 
  ID-3: /dev/sda4 size: 235.64 GiB fs: ntfs label: New Volume 
  uuid: 884CABFD4CABE3E2 
  ID-4: /dev/sda5 size: 400.28 GiB fs: ntfs label: New Volume 
  uuid: E446AF3446AF0680 
  ID-5: /dev/sda6 size: 980.0 MiB fs: ntfs label: Windows RE tools 
  uuid: D8F8C977F8C95482 
USB:
  Hub: 1-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 16 rev: 2.0 
  speed: 480 Mb/s chip ID: 1d6b:0002 
  Device-1: 1-3:2 info: Sunplus Innovation Optical Mouse type: Mouse 
  driver: hid-generic,usbhid interfaces: 1 rev: 2.0 speed: 1.5 Mb/s 
  chip ID: 1bcf:0007 
  Device-2: 1-5:3 info: Lite-On HP Wide Vision HD Camera type: Video 
  driver: uvcvideo interfaces: 2 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s 
  chip ID: 04ca:707f serial: <filter> 
  Device-3: 1-14:4 info: Intel type: Bluetooth driver: btusb 
  interfaces: 2 rev: 2.0 speed: 12 Mb/s chip ID: 8087:0aaa 
  Hub: 2-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 8 rev: 3.1 
  speed: 10 Gb/s chip ID: 1d6b:0003 
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 63.0 C mobo: 29.8 C 
  Fan Speeds (RPM): N/A 
Info:
  Processes: 288 Uptime: 1h 12m Init: systemd v: 245 Compilers: 
  gcc: 9.3.0 Shell: bash v: 5.0.16 running in: konsole inxi: 3.0.37
acpi -V
Battery 0: Discharging, 43%, 01:00:46 remaining
Battery 0: design capacity 4550 mAh, last full capacity 4307 mAh = 94%
Adapter 0: off-line
Thermal 0: ok, 29.8 degrees C
Thermal 0: trip point 0 switches to mode critical at temperature 119.0 degree
s C
Thermal 1: ok, 27.8 degrees C
Thermal 1: trip point 0 switches to mode critical at temperature 119.0 degree
s C
Thermal 1: trip point 1 switches to mode active at temperature 71.0 degrees C
Thermal 1: trip point 2 switches to mode active at temperature 55.0 degrees C
Thermal 1: trip point 3 switches to mode active at temperature 50.0 degrees C
Thermal 1: trip point 4 switches to mode active at temperature 45.0 degrees C
Thermal 2: ok, 10.0 degrees C
Thermal 2: trip point 0 switches to mode hot at temperature 99.0 degrees C
Cooling 0: Fan 0 of 1
Cooling 1: INT3400 Thermal no state information available
Cooling 2: Processor 0 of 10
Cooling 3: SEN2 no state information available
Cooling 4: Processor 0 of 10
Cooling 5: iwlwifi_1 no state information available
Cooling 6: Processor 0 of 10
Cooling 7: Processor 0 of 10
Cooling 8: Fan 0 of 1
Cooling 9: Processor 0 of 10
Cooling 10: Fan 0 of 1
Cooling 11: pch_cannonlake no state information available
Cooling 12: Fan 0 of 1
Cooling 13: B0D4 no state information available
Cooling 14: Processor 0 of 10
Cooling 15: SEN4 no state information available
Cooling 16: Processor 0 of 10
Cooling 17: x86_pkg_temp no state information available
Cooling 18: Processor 0 of 10
Cooling 19: Fan 0 of 1
Cooling 20: intel_powerclamp no state information available

I don't really see any temperature issues. What type of work do you do while this problem occurs?

This topic was automatically closed 30 days after the last reply. New replies are no longer allowed.

Forum kindly sponsored by