Internet driver/ firmware problem

I'm having a problem with my internet connection and hopefully this can better highlight the issue to someone who understands a bit more than i do. There seems to be a lot of errors.

[modicin@modicin-81fb ~]$ sudo dmesg | grep ath10k
[    4.606748] ath10k_pci 0000:01:00.0: enabling device (0000 -> 0002)
[    4.608478] ath10k_pci 0000:01:00.0: pci irq msi oper_irq_mode 2 irq_mode 0 reset_mode 0
[    4.875296] ath10k_pci 0000:01:00.0: qca9377 hw1.1 target 0x05020001 chip_id 0x003821ff sub 17aa:0901
[    4.875300] ath10k_pci 0000:01:00.0: kconfig debug 1 debugfs 1 tracing 1 dfs 0 testmode 0
[    4.875762] ath10k_pci 0000:01:00.0: firmware ver WLAN.TF.2.1-00021-QCARMSWP-1 api 6 features wowlan,ignore-otp crc32 42e41877
[    4.941559] ath10k_pci 0000:01:00.0: board_file api 2 bmi_id N/A crc32 8aedfa4a
[    5.061702] ath10k_pci 0000:01:00.0: unsupported HTC service id: 1536
[    5.080462] ath10k_pci 0000:01:00.0: htt-ver 3.56 wmi-op 4 htt-op 3 cal otp max-sta 32 raw 0 hwcrypto 1
[    5.184622] ath10k_pci 0000:01:00.0 wlp1s0: renamed from wlan0
[    5.696791] ath10k_pci 0000:01:00.0: unsupported HTC service id: 1536
[    6.027323] ath10k_pci 0000:01:00.0: unsupported HTC service id: 1536
[modicin@modicin-81fb ~]$ sudo dmesg | grep -i firmware
[    0.810724] ACPI: [Firmware Bug]: BIOS _OSI(Linux) query ignored
[    0.829061] acpi PNP0A08:00: [Firmware Info]: MMCONFIG for domain 0000 [bus 00-3f] only partially covers this bridge
[    1.112435] [Firmware Bug]: ACPI(VGA) defines _DOD but not _DOS
[    4.875762] ath10k_pci 0000:01:00.0: firmware ver WLAN.TF.2.1-00021-QCARMSWP-1 api 6 features wowlan,ignore-otp crc32 42e41877
[    5.743068] [drm] Found VCN firmware Version ENC: 1.9 DEC: 1 VEP: 0 Revision: 28
[    5.743084] [drm] PSP loading VCN firmware

Thank you to anyone in advance for helping me out with this problem! :slight_smile:

:+1: Welcome to Manjaro! :+1:

An inxi --full --verbosity=7 --filter will help us determine if you've got the correct firmware for the hardware you actually have...

:innocent:

1 Like

Here is the output :slight_smile:

[modicin@modicin-81fb ~]$ inxi --full --verbosity=7 --filter
System:
  Host: modicin-81fb Kernel: 4.19.108-1-MANJARO x86_64 bits: 64 
  compiler: gcc v: 9.2.1 Desktop: KDE Plasma 5.18.3 tk: Qt 5.14.1 
  wm: kwin_x11 dm: SDDM Distro: Manjaro Linux 
Machine:
  Type: Laptop System: LENOVO product: 81FB v: Lenovo ideapad 330S-15ARR 
  serial: <filter> Chassis: type: 10 v: Lenovo ideapad 330S-15ARR 
  serial: <filter> 
  Mobo: LENOVO model: LNVNB161216 v: SDK0J40700WIN serial: <filter> 
  UEFI: LENOVO v: 7WCN37WW date: 05/22/2019 
Battery:
  ID-1: BAT1 charge: 39.2 Wh condition: 39.2/52.5 Wh (75%) 
  volts: 12.6/11.4 model: LENOVO BASE-BAT type: Li-poly serial: <filter> 
  status: Full cycles: 209 
Memory:
  RAM: total: 3.32 GiB used: 1.89 GiB (56.9%) 
  RAM Report: 
  permissions: Unable to run dmidecode. Root privileges required. 
CPU:
  Topology: Dual Core 
  model: AMD Ryzen 3 2200U with Radeon Vega Mobile Gfx bits: 64 
  type: MT MCP arch: Zen L2 cache: 1024 KiB bogomips: 19962 
  Speed: 2660 MHz min/max: 1600/2500 MHz boost: enabled 
  Core speeds (MHz): 1: 2646 2: 2645 3: 2669 4: 2669 
  Flags: 3dnowprefetch abm adx aes aperfmperf apic arat avic avx avx2 
  bmi1 bmi2 bpext clflush clflushopt clzero cmov cmp_legacy constant_tsc 
  cpb cpuid cr8_legacy cx16 cx8 de decodeassists extapic extd_apicid f16c 
  flushbyasid fma fpu fsgsbase fxsr fxsr_opt ht hw_pstate ibpb irperf 
  lahf_lm lbrv lm mca mce misalignsse mmx mmxext monitor movbe msr mtrr 
  mwaitx nonstop_tsc nopl npt nrip_save nx osvw overflow_recov pae pat 
  pausefilter pclmulqdq pdpe1gb perfctr_core perfctr_llc perfctr_nb 
  pfthreshold pge pni popcnt pse pse36 rdrand rdseed rdtscp rep_good sep 
  sev sha_ni skinit smap smca sme smep ssbd sse sse2 sse4_1 sse4_2 sse4a 
  ssse3 succor svm svm_lock syscall tce topoext tsc tsc_scale 
  v_vmsave_vmload vgif vmcb_clean vme vmmcall wdt xgetbv1 xsave xsavec 
  xsaveerptr xsaveopt xsaves 
Graphics:
  Device-1: AMD Raven Ridge [Radeon Vega Series / Radeon Vega Mobile 
  Series] 
  vendor: Lenovo driver: amdgpu v: kernel bus ID: 03:00.0 
  chip ID: 1002:15dd 
  Display: x11 server: X.Org 1.20.7 driver: amdgpu FAILED: ati 
  unloaded: modesetting alternate: fbdev,vesa compositor: kwin_x11 
  resolution: 1366x768~60Hz, 1920x1080~60Hz 
  OpenGL: renderer: AMD RAVEN (DRM 3.27.0 4.19.108-1-MANJARO LLVM 9.0.1) 
  v: 4.5 Mesa 19.3.5 direct render: Yes 
Audio:
  Device-1: AMD Raven/Raven2/Fenghuang HDMI/DP Audio vendor: Lenovo 
  driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 03:00.1 chip ID: 1002:15de 
  Device-2: AMD Raven/Raven2/FireFlight/Renoir Audio Processor 
  driver: N/A bus ID: 03:00.5 chip ID: 1022:15e2 
  Device-3: AMD Family 17h HD Audio vendor: Lenovo driver: snd_hda_intel 
  v: kernel bus ID: 03:00.6 chip ID: 1022:15e3 
  Sound Server: ALSA v: k4.19.108-1-MANJARO 
Network:
  Device-1: Qualcomm Atheros QCA9377 802.11ac Wireless Network Adapter 
  vendor: Lenovo driver: ath10k_pci v: kernel bus ID: 01:00.0 
  chip ID: 168c:0042 
  IF: wlp1s0 state: up mac: <filter> 
  IP v4: <filter> type: dynamic noprefixroute scope: global 
  broadcast: <filter> 
  IP v6: <filter> type: noprefixroute scope: link 
  Device-2: Realtek RTL8153 Gigabit Ethernet Adapter type: USB 
  driver: r8152 bus ID: 2-1.1:6 chip ID: 0bda:8153 serial: <filter> 
  IF: enp3s0f3u1u1 state: down mac: <filter> 
  Device-3: Qualcomm Atheros type: USB driver: btusb bus ID: 3-2:3 
  chip ID: 0cf3:e500 
  WAN IP: <filter> 
Drives:
  Local Storage: total: 121.07 GiB used: 12.44 GiB (10.3%) 
  ID-1: /dev/mmcblk0 model: SD02G size: 1.83 GiB serial: <filter> 
  scheme: MBR 
  ID-2: /dev/sda vendor: Samsung model: MZ7LN128HAHQ-000L2 
  size: 119.24 GiB speed: 6.0 Gb/s serial: <filter> rev: 4L0Q scheme: GPT 
  Optical-1: /dev/sr0 vendor: Linux model: File-CD Gadget rev: 0409 
  dev-links: cdrom 
  Features: speed: 1 multisession: yes audio: yes dvd: no rw: none 
  state: running 
RAID:
  Message: No RAID data was found. 
Partition:
  ID-1: / size: 116.58 GiB used: 12.44 GiB (10.7%) fs: ext4 
  dev: /dev/sda2 label: N/A uuid: eab1d316-d149-40f3-a45c-1b8213ad7e45 
  ID-2: /boot/efi size: 299.4 MiB used: 280 KiB (0.1%) fs: vfat 
  dev: /dev/sda1 label: N/A uuid: 1931-D038 
  ID-3: /run/media/modicin/1AE4-FC72 size: 1.83 GiB used: 7.7 MiB (0.4%) 
  fs: vfat dev: /dev/mmcblk0p1 label: N/A uuid: 1AE4-FC72 
Unmounted:
  Message: No unmounted partitions found. 
USB:
  Hub: 1-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 4 rev: 2.0 
  speed: 480 Mb/s chip ID: 1d6b:0002 
  Hub: 1-1:2 info: VIA Labs USB2.0 Hub ports: 4 rev: 2.1 speed: 480 Mb/s 
  chip ID: 2109:2813 
  Device-1: 1-1.2:4 info: MosArt Wireless Keyboard/Mouse 
  type: Keyboard,Mouse driver: hid-generic,usbhid interfaces: 2 rev: 1.1 
  speed: 12 Mb/s chip ID: 062a:4101 
  Device-2: 1-1.4:5 info: MosArt type: Mouse driver: hid-generic,usbhid 
  interfaces: 1 rev: 1.1 speed: 12 Mb/s chip ID: 062a:4102 
  Device-3: 1-2:10 info: Huawei CLT-L09 type: <vendor specific> 
  driver: usb-storage,usbfs interfaces: 2 rev: 2.1 speed: 480 Mb/s 
  chip ID: 12d1:107e serial: <filter> 
  Hub: 2-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 4 rev: 3.1 
  speed: 10 Gb/s chip ID: 1d6b:0003 
  Hub: 2-1:5 info: VIA Labs USB3.0 Hub ports: 4 rev: 3.0 speed: 5 Gb/s 
  chip ID: 2109:0813 
  Device-4: 2-1.1:6 info: Realtek RTL8153 Gigabit Ethernet Adapter 
  type: Network driver: r8152 interfaces: 1 rev: 3.0 speed: 5 Gb/s 
  chip ID: 0bda:8153 serial: <filter> 
  Hub: 3-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 2 rev: 2.0 
  speed: 480 Mb/s chip ID: 1d6b:0002 
  Device-5: 3-1:2 info: Acer Integrated Camera type: Video 
  driver: uvcvideo interfaces: 2 rev: 2.0 speed: 480 Mb/s 
  chip ID: 5986:2115 
  Device-6: 3-2:3 info: Qualcomm Atheros type: Bluetooth driver: btusb 
  interfaces: 2 rev: 2.0 speed: 12 Mb/s chip ID: 0cf3:e500 
  Hub: 4-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 1 rev: 3.1 
  speed: 10 Gb/s chip ID: 1d6b:0003 
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 46.2 C mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 46 C 
  Fan Speeds (RPM): N/A 
Info:
  Processes: 208 Uptime: 1h 34m Init: systemd v: 244 Compilers: 
  gcc: 9.2.1 Shell: bash v: 5.0.16 running in: konsole inxi: 3.0.37 

@tbg Hardware and driver match:

But there seems to be a firmware issue which is above my head. Can you have a look, please?

P.S. @modicin You don't have an Internet driver issue, just a WiFi Firmware issue...

This topic was automatically closed 90 days after the last reply. New replies are no longer allowed.

Forum kindly sponsored by