[Testing Update] 2018-09-30 - Kernels, Nvidia, Wine, Pamac-Dev, Python, Haskell

Hi community,

So it took us some more days to push additional packages for the upcoming stable update-pack.

Here the brief overall changes with this update:

We hope with all these changes Manjaro to be more efficient for you all.


#bladebook - shipping to Europe this fall!

Currently we are working on a new Manjaro-Hardware project, the Bladebook Fall 2018. It will be powered by Manjaro KDE v18.0 and the latest Intel Apollo Lake Quad-Core HD APU. Having a fanless metal material (cassis gold-rose) and eMMC as storage (additional M2-SSD possible), it will have a long battery life. Find out more on our hardware page.


#beta-release - 18.0 will be available in late October!

If you are curious about the latest state of development for the upcoming Manjaro-Illyria 18.0 release, you now have the opportunity to download a beta-build of Manjaro-Xfce 18.0 including the latest xfce-gtk3 packages aswell as our most recent styling efforts. Our KDE fans may try our beta-build with the latest KDE v5.13 instead. And our GNOME fans may try our beta-build with the latest GNOME v3.30.


Current supported Kernels

  • linux316 3.16.57
  • linux318 3.18.123 [EOL]
  • linux44 4.4.159
  • linux49 4.9.139
  • linux414 4.14.73
  • linux417 4.17.19 [EOL]
  • linux418 4.18.11
  • linux419 4.19-rc5
  • linux414-rt 4.14.71_rt44
  • linux416-rt 4.16.18_rt11

Package Updates (Sun Sep 30 11:16:06 CEST 2018)

  • testing community x86_64: 395 new and 374 removed package(s)
  • testing core x86_64: 14 new and 14 removed package(s)
  • testing extra x86_64: 97 new and 98 removed package(s)
  • testing multilib x86_64: 5 new and 5 removed package(s)

A detailed list of all changes can be found here.

  • No issue, everything went smoothly
  • Yes there was an issue. I was able to resolve it myself.(Please post your solution)
  • Yes i am currently experiencing an issue due to the update. (Please post about it)

0 voters

Check if your mirror has already synced:

5 Likes

Known issues and solutions

This is a wiki post; please edit as necessary.
Please, consider subscribing to the Testing Updates Announcements RSS feed


Items from previous update sets

AMD-Ucode introduction

All users of AMD-APUs/CPUs should install this update like this:

sudo pacman -Syyu
sudo pacman -S amd-ucode
sudo pacman -R intel-ucode
sudo update-grub

Step 3 is optional.


LibreOffice has no window decoration in KDE

New line export SAL_USE_VCLPLUGIN=gtk3_kde5, once merged into existing /etc/profile.d/libreoffice-fresh.sh , fixes a moderately longterm issue. If it doesn't work for you, you may use gtk instead of gtk3_kde5 as UI framework.


Something using Perl/Python/glibc broke

Rebuilds needed! If it's an AUR package, rebuild it. If it's a repo package, please report and check back regularly for rebuilds.


Issues with folder view widget in KDE v5.13

KDE introduced a new setting for icon sizes. Now you're able to define also the size for your panel. If you have a high-DPI display, you may want to increase the value. This will fix the display issue with given widget.

icon-kde-513


Pulseaudio changes

With this update we have a /etc/pulse/default.pa.pacnew. It may be necessary to merge (some lines related to “GSettings” in /etc/pulse/default.pa ) if 'default.pa' has been customised.


File conflict engrampa.tap

thunar-archive-plugin: /usr/lib/xfce4/thunar-archive-plugin/engrampa.tap exists in filesystem (owned by engrampa-thunar-plugin)

thunar-archive-plugin has added native support for the Engrampa archive manager. engrampa-thunar-plugin is no longer needed. Remove engrampa-thunar-plugin to continue with the update.


Kernel 4.9 issues

Seems on rare conditions you may face a faulty boot with linux49. It results in messages similar like this: <module> likely not compiled with -mcmodel=kernel. Also you will land in the emergency console.

We recommend to install at least another kernel as backup. You may follow this post to recover. v4.9.107-2 is known to be working.


:: alpm-octopi-utils: installing “pacman” (5.1.0-2) breaks the dependency with «pacman <5.1»

Make sure your mirrors are up-to-date. All package management tools should be compatible with pacman 5.1


:: ffmpeg2.8: installing x265 (2.8-1) breaks dependency ‘libx265.so=151-64’

ffmpeg2.8 is no longer in the repos. Remove it, and if you need it, rebuild/reinstall it from the AUR.


gcc54 and gcc5 are in conflict

For those using CUDA, if this error comes up, run the update from terminal
sudo pacman -Syyu
and type YES to replace gcc5 with gcc54


Extension "Workspace to Dock" is bugged

Be careful like there is a bug if you use the Extension "Workspace to Dock". You need to update/install this version in ~/.local/share/gnome-shell/extensions/ for not have desktop freeze after reboot : https://github.com/passingthru67/workspaces-to-dock/archive/master.zip

Thanks for nabd who have solved this issue : [Testing Update] 2018-05-11 - Kernels, GCC8, Gnome 3.28.2, Cinnamon, KDE Apps 18.04.1, LibreOffice


I see a lot of pacnew files

Well, there is no manual intervention needed for pacnew files coming from filesystem package. The best thing you can do is, do nothing.

Never, ever, ever, ever, ever merge the pacnew file for /etc/{passwd,shadow,gshadow,group}, unless you want to make the new comments match aesthetically with your in-use user accounts database. The only practical difference that merging can ever cause is to accidentally delete users or mangle the whole file's syntax and render your computer maybe unbootable.

More advice in this regard you may find here.


Nvidia drivers and Fermi support

With the current Nvidia driver release v396.24, support for the old Fermi cards got dropped. Please switch either over to Nouveau driver or downgrade to v390xx driver series.

Bumblebee users follow:

sudo mhwd -r pci video-hybrid-intel-nvidia-bumblebee
sudo mhwd -i pci video-hybrid-intel-nvidia-390xx-bumblebee

Normal users follow:

sudo mhwd -r pci video-nvidia
sudo mhwd -i pci video-nvidia-390xx

To switch to opensource drivers do:

sudo mhwd -r pci video-nvidia
sudo mhwd -i pci video-linux


Changes made to Glibc

The new version of glibc removes support for NIS and NIS+. The default /etc/nsswitch.conf file provided by filesystem package already reflects this change. Please make sure to merge pacnew file if it exists prior to upgrade.

NIS functionality can still be enabled by installing libnss_nis package. There is no replacement for NIS+ in the official repositories.


Changes made to PAM

pam 1.3.0-2 no longer ships pam_unix2 module and pam_unix_*.so compatibility symlinks. Before upgrading, review PAM configuration files in the /etc/pam.d directory and replace removed modules with pam_unix.so. Users of pam_unix2 should also reset their passwords after such change. Defaults provided by pambase package do not need any modifications.

Check grep -rn 'pam_unix[2_]' /etc/pam.d, if no output, you need to do nothing.


Samba units renamed

Note: In samba 4.8.0-1, the units were renamed from smbd.service and nmbd.service to smb.service and nmb.service.

To provide basic file sharing through SMB start/enable smb.service and/or nmb.service services. See the smbd(8) and nmbd(8) man pages for details, as the nmb.service service may not always be required.


Directory permissions differ

Directory permissions differ on /var/lib/samba/private/
filesystem: 755 package: 700

sudo chmod 700 /var/lib/samba/private/


Samba - Error 255: net usershare add: cannot convert name "Everyone" to a SID.

Currently there seems to be an issue when using group = sambashare with Samba 4.8.1-1, which is used by default in thesmb.conf provided by Manjaro. Changing it to group = +sambashare or force group = +sambashare resolves this. However, we might fill out a bug report, to see why that is currently needed.

Commenting/removing group = sambashare is also a viable solution.


Long delay for starting Desktop Environment

There's a bug which is exhausting the entropy pool. This is refilled over time through e.g. disk activity and mouse movement. You can increase the fill rate with a software solution:

sudo pacman -S haveged
sudo systemctl enable haveged
sudo systemctl start haveged

An alternative method if activating the haveged service is not something you want to do is to press the shift key 8-10 times in succession.

How to enable smooth-bootup

These steps are only needed when not using any Manjaro 18.0-beta-7 install media.

  • switch to testing branch and update your system
  • reboot to see if all is still booting fine
  • install linux418 or linux419
  • install grub-quiet
  • reinstall grub to MBR (Attention: use the correct cmd for your system!)
    • EFI: sudo grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot/efi --bootloader-id=manjaro --recheck
    • BIOS: sudo grub-install --recheck /dev/sd[X] (change [X] for your device letter. Check via lsblk -f)
  • reboot to see if all is still booting fine
  • check that you have loglevel=3 vga=current rd.systemd.show_status=auto rd.udev.log-priority=3 vt.global_cursor_default=0 in /etc/default/grub under GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT or GRUB_CMDLINE_LINUX
  • sed -i -e 's|fsck||g' /etc/mkinitcpio.conf
  • sudo mkinitcpio -P
  • sudo update-grub
  • reboot your system

If you have issues please use this thread:

6 Likes

A post was split to a new topic: Issues enable "smooth boot"

My xserver fails to start with following message:
Unsuported high keycode 372 for name

I also get the black screen on gdm.

Which driver do you use? Got some driver updated on your end?

Nvidia nonfree.
After switching to the free driver nothing changes.

Primusrun no longer works on Wine. The program just crashes

Both Gnome shell and Cinnamon are borked. Lightdm starts. I now use trusty XFCE.

Be a little more specific. Which packages did you update? Check your /var/log/pacman.log.

Is your hardware still supported by 410.57 driver? What does mhwd in a terminal tell you? Do you see any issues with systemctl in a TTY? On my end the driver works, that is why I added it.

I dunno what is the problem, but Gnome Wayland works , Gnome XOrg starts but no panel and anything
and Cinnamon reports crash.

reboot is ok with Nvidia & Xfce ( no test smooth boot )
Ko with Steam on launch games , i cant get screen boot and errors after

Steam works. Just tested Tomb Raider on it. Be more specific on the errors. Which game?

Torchlight 2 , was working in testing before this update : OpenGL

[2018-09-30 12:01:23] Crawling complete, found 1 different buckets:
[2018-09-30 12:01:23] 4210a7e6ae79e230 / L2:37068739da18160f41d386773edd8ca7: 355 shaders.
[2018-09-30 12:01:23] Got depot manifest 9055636680855785873 (691188 bytes) for AppID 200710.
[2018-09-30 12:01:23] Done; 355 already registered, 0 succeeded, 0 failed.
[2018-09-30 12:01:23] Server requested 0 shaders; uploading is enabled.
[2018-09-30 13:03:33] Attempting to find current bucket; temporary dir: /home/scoin/.local/share/Steam/shader_cache_temp_dir_gl_64
[2018-09-30 13:03:33] Creating shader cache directory: /home/scoin/.local/share/Steam/shader_cache_temp_dir_gl_64
[2018-09-30 13:03:33] Unknown shader cache type, ignoring.
[2018-09-30 13:03:33] Attempting to find current bucket; temporary dir: /home/scoin/.local/share/Steam/shader_cache_temp_dir_gl_32
[2018-09-30 13:03:33] Creating shader cache directory: /home/scoin/.local/share/Steam/shader_cache_temp_dir_gl_32
[2018-09-30 13:03:34] Shader cache type 2.
[2018-09-30 13:03:34] Finding NVIDIA cache files, base directory: /home/scoin/.local/share/Steam/shader_cache_temp_dir_gl_32.
[2018-09-30 13:03:34] Processing NVIDIA cache file at /home/scoin/.local/share/Steam/shader_cache_temp_dir_gl_32/nvidiav1/GLCache/f1fc9c4b1b46b26f5364419a11444c06/4c732493fe092f41/steamapp_s
hader_cache0.toc.
[2018-09-30 13:03:34] Attempting to find current bucket; temporary dir: /home/scoin/.local/share/Steam/shader_cache_temp_dir_vk_64
[2018-09-30 13:03:34] Creating shader cache directory: /home/scoin/.local/share/Steam/shader_cache_temp_dir_vk_64
[2018-09-30 13:03:34] Unknown shader cache type, ignoring.
[2018-09-30 13:03:35] Found 1 current buckets:
[2018-09-30 13:03:35] 4c732493fe092f41 / f1fc9c4b1b46b26f5364419a11444c06
[2018-09-30 13:03:35] Current buckets changed! Pruning old entries.
[2018-09-30 13:03:35] Pruning old NVIDIA driver directory /home/scoin/.local/share/Steam/steamapps/shadercache/200710/nvidiav1/GLCache/37068739da18160f41d386773edd8ca7.
[2018-09-30 13:03:41] Shader depot 9055636680855785873 download finished for AppID 200710.
[2018-09-30 13:03:41] Finding Steam depot cache files, base directory: /home/scoin/.local/share/Steam/steamapps/common/Torchlight II.
[2018-09-30 13:03:41] Original cache type 2.
[2018-09-30 13:03:41] Reading 503 hit entries from cache file /home/scoin/.local/share/Steam/userdata/62743410/config/shaderhitcache/4210a7e6ae79e230/37068739da18160f41d386773edd8ca7/200710.
[2018-09-30 13:03:41] Writing 0 hit entries to cache file /home/scoin/.local/share/Steam/userdata/62743410/config/shaderhitcache/4210a7e6ae79e230/37068739da18160f41d386773edd8ca7/200710.
[2018-09-30 13:03:41] Writing depot of 472 shaders back to original cache type 2, into target directory /home/scoin/.local/share/Steam/steamapps/shadercache/200710.
[2018-09-30 13:03:41] Writing NVIDIA cache of 1 buckets into /home/scoin/.local/share/Steam/steamapps/shadercache/200710.
[2018-09-30 13:03:43] AppID 200710 exited.

New nvidia driver seems to have a problem on my system.
After booting instead of my login screen I only see a black screen with mouse. I can move the mouse but rest of the screen stays black.
DE: KDE
GPU: GTX 1060

After switching to free driver login screen works again.

Had to revert all the updates in order to boot in Plasma. Didn't had much time to investigate, as i have some other things to work, but once i have some time i'll remake the update and try to report back.
AFAIK the 410.57 driver should support the GTX 650, but all i had was a black screen with cursor and even tho i could open some applications trough KRunner, most had no GUY as there was also this errors:

libGL error: No matching fbConfigs or visuals found
libGL error: failed to load driver: swrast

that i never encountered on my system.
I'll see if is the library path issue or not ... Cheers!

What about if you have a luks pw?

@Bleuzen try unplugging and re-plugging it in again

It;s nvidia driver issue. Rendering does not works under XOrg, works under Wayland.

edit: I mean not even Manjaro forum doesn't display under XOrg.

Good update, System after reboot works fine.:+1:

System:
Host: xxx-pc Kernel: 4.19.0-1-MANJARO x86_64 bits: 64
Desktop: LXQt 0.13.0 Distro: Manjaro Linux
Machine:
Type: Desktop Mobo: ASRock model: FM2A88M-HD+ R3.0
serial: UEFI [Legacy]: American Megatrends v: P1.50
date: 01/11/2016
CPU:
Topology: Quad Core
model: AMD A8-7670K Radeon R7 10 Compute Cores 4C+6G bits: 64
type: MCP L2 cache: 2048 KiB
Speed: 1895 MHz min/max: 1900/3600 MHz Core speeds (MHz):
1: 2288 2: 2395 3: 2235 4: 2092
Graphics:
Device-1: AMD Kaveri [Radeon R7 Graphics] driver: radeon
v: kernel
Display: x11 server: N/A driver

Forum kindly sponsored by