TP-Link Archer T3U AC1300, rtl8822bu - problem installing driver

I bought a WIFI adapter, a TP-Link AC1300 Archer T3U Plus High Gain USB, and I am trying to install all drivers to use it on manjaro. I have already installed the drivers on Windows, and everything works well, there.

I followed already the following posts: post1, and post2, and I was not able to have wifi on my PC.

Following the post2, I am going to post some diagnostic outputs:

[josemota@manjaro ~]$  lsmod | sort
Module                  Size  Used by
acpi_cpufreq           24576  0
aes_x86_64             20480  1 aesni_intel
aesni_intel           200704  0
agpgart                49152  1 drm
ahci                   40960  0
asus_wmi               36864  1 eeepc_wmi
ccp                   102400  0
cdc_ether              20480  1 rndis_host
crc16                  16384  1 ext4
crc32_pclmul           16384  0
crc32c_generic         16384  0
crc32c_intel           24576  2
crct10dif_pclmul       16384  0
cryptd                 28672  3 crypto_simd,ghash_clmulni_intel,aesni_intel
crypto_simd            16384  1 aesni_intel
crypto_user            16384  0
drm                   512000  11 drm_kms_helper,nvidia_drm
drm_kms_helper        212992  1 nvidia_drm
edac_mce_amd           28672  0
eeepc_wmi              16384  0
evdev                  28672  11
ext4                  753664  1
fat                    86016  1 vfat
fb_sys_fops            16384  1 drm_kms_helper
fuse                  122880  5
ghash_clmulni_intel    16384  0
glue_helper            16384  1 aesni_intel
hid                   135168  2 usbhid,hid_generic
hid_generic            16384  0
i2c_piix4              24576  0
input_leds             16384  0
ip_tables              32768  0
ipmi_devintf           20480  0
ipmi_msghandler        65536  2 ipmi_devintf,nvidia
irqbypass              16384  1 kvm
jbd2                  126976  1 ext4
kvm                   765952  0
libahci                40960  1 ahci
libata                274432  2 libahci,ahci
libphy                 81920  3 r8169,realtek
loop                   36864  0
mac_hid                16384  0
mbcache                16384  1 ext4
mii                    16384  1 usbnet
mousedev               24576  0
nls_cp437              20480  1
nls_iso8859_1          16384  1
nvidia              19095552  992 nvidia_modeset
nvidia_drm             53248  8
nvidia_modeset       1118208  21 nvidia_drm
pcbc                   16384  0
pcc_cpufreq            16384  0
pcspkr                 16384  0
pinctrl_amd            28672  0
r8169                  94208  0
realtek                20480  0
rfkill                 28672  4 asus_wmi
rndis_host             16384  0
rng_core               16384  1 ccp
scsi_mod              253952  2 libata,sg
sg                     40960  0
snd                   106496  20 snd_hda_codec_generic,snd_seq,snd_seq_device,snd_hda_codec_hdmi,snd_hwdep,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hda_codec_realtek,snd_timer,snd_pcm
snd_hda_codec         151552  4 snd_hda_codec_generic,snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec_realtek
snd_hda_codec_generic    90112  1 snd_hda_codec_realtek
snd_hda_codec_hdmi     57344  1
snd_hda_codec_realtek   126976  1
snd_hda_core           94208  5 snd_hda_codec_generic,snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hda_codec_realtek
snd_hda_intel          49152  4
snd_hrtimer            16384  1
snd_hwdep              16384  1 snd_hda_codec
snd_pcm               139264  4 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hda_core
snd_seq                81920  7 snd_seq_dummy
snd_seq_device         16384  1 snd_seq
snd_seq_dummy          16384  0
snd_timer              36864  3 snd_seq,snd_hrtimer,snd_pcm
soundcore              16384  1 snd
sp5100_tco             16384  0
sparse_keymap          16384  1 asus_wmi
squashfs               69632  0
syscopyarea            16384  1 drm_kms_helper
sysfillrect            16384  1 drm_kms_helper
sysimgblt              16384  1 drm_kms_helper
uinput                 20480  0
usbhid                 57344  0
usbnet                 49152  2 rndis_host,cdc_ether
vfat                   24576  1
wmi                    32768  2 asus_wmi,wmi_bmof
wmi_bmof               16384  0
x_tables               45056  1 ip_tables
xhci_hcd              266240  1 xhci_pci
xhci_pci               16384  0

[josemota@manjaro ~]$ dkms status
8822bu, 1.1, 4.14.183-1-MANJARO, x86_64: installed
8822bu, 1.1, 4.19.126-1-MANJARO, x86_64: installed
8822bu, 1.1, 5.6.16-1-MANJARO, x86_64: installed
rtl8812au, 5.1.5, 4.14.183-1-MANJARO, x86_64: installed
rtl8812au, 5.1.5, 4.19.126-1-MANJARO, x86_64: installed
rtl8812au, 5.1.5, 5.6.16-1-MANJARO, x86_64: installed
rtl8821au, 5.1.5.r83.g3a44070: added
rtl8822bu, 20180723, 4.14.183-1-MANJARO, x86_64: installed
rtl8822bu, 20180723, 4.19.126-1-MANJARO, x86_64: installed
rtl8822bu, 20180723, 5.6.16-1-MANJARO, x86_64: installed

[josemota@manjaro ~]$ sudo rfkill list 
[sudo] password for josemota: 
[josemota@manjaro ~]$ 
[josemota@manjaro ~]$ lspci -knnvvv | grep -i net
lspci: Unable to load libkmod resources: error -12
04:00.0 Ethernet controller [0200]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 15)
        Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [1043:8677]
[josemota@manjaro ~]$ hwinfo --netcard --bluetooth | grep -Ei "(speed|hotplug|model|status|cmd|file|detected|driver:)" | grep -v "Config S"  
  Model: "Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller"
  Driver: "r8169"
  Device File: enp4s0
  Link detected: no
    Driver Status: r8169 is active
    Driver Activation Cmd: "modprobe r8169"
[josemota@manjaro ~]$ inxi -Fxxxz  && inxi -Fxxxz  | grep -q ANJ || echo check required && ls /usr/share/xsessions/ && head -n1 /var/log/pacman.log | cut -d " " -f1 | cut -c 2-11
perl: warning: Setting locale failed.
perl: warning: Please check that your locale settings:
        LANGUAGE = "",
        LC_ALL = (unset),
        LANG = "pt_PT.UTF-8"
    are supported and installed on your system.
perl: warning: Falling back to the standard locale ("C").
System:    Host: manjaro Kernel: 4.19.126-1-MANJARO x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 10.1.0 Desktop: KDE Plasma 5.18.5 
           tk: Qt 5.15.0 info: latte-dock wm: kwin_x11 dm: SDDM Distro: Manjaro Linux 
Machine:   Type: Desktop Mobo: ASUSTeK model: PRIME X570-P v: Rev X.0x serial: <filter> UEFI: American Megatrends v: 1405 
           date: 11/19/2019 
CPU:       Topology: 6-Core model: AMD Ryzen 5 3600 bits: 64 type: MT MCP arch: Zen L2 cache: 3072 KiB 
           flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm bogomips: 86242 
           Speed: 2196 MHz min/max: 2200/3600 MHz boost: enabled Core speeds (MHz): 1: 2195 2: 2196 3: 2072 4: 3593 5: 2196 
           6: 2064 7: 2051 8: 3728 9: 2195 10: 2195 11: 2197 12: 2066 
Graphics:  Device-1: NVIDIA TU104 [GeForce RTX 2070 SUPER] vendor: Gigabyte driver: nvidia v: 430.64 bus ID: 08:00.0 
           chip ID: 10de:1e84 
           Display: x11 server: X.Org 1.20.8 driver: nvidia compositor: kwin_x11 resolution: 1920x1080~60Hz 
           OpenGL: renderer: GeForce RTX 2070 SUPER/PCIe/SSE2 v: 4.6.0 NVIDIA 430.64 direct render: Yes 
Audio:     Device-1: NVIDIA TU104 HD Audio vendor: Gigabyte driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 08:00.1 chip ID: 10de:10f8 
           Device-2: Advanced Micro Devices [AMD] Starship/Matisse HD Audio vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel v: kernel 
           bus ID: 0a:00.4 chip ID: 1022:1487 
           Sound Server: ALSA v: k4.19.126-1-MANJARO 
Network:   Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet vendor: ASUSTeK driver: r8169 v: kernel port: f000 
           bus ID: 04:00.0 chip ID: 10ec:8168 
           IF: enp4s0 state: down mac: <filter> 
           Device-2: TP-Link 802.11ac NIC type: USB driver: usb-network bus ID: 7-2:4 chip ID: 2357:0138 serial: <filter> 
           IF-ID-1: enp5s0f1u4 state: unknown speed: N/A duplex: N/A mac: <filter> 
Drives:    Local Storage: total: 465.76 GiB used: 14.00 GiB (3.0%) 
           ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: Samsung model: SSD 970 EVO Plus 500GB size: 465.76 GiB speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 
           serial: <filter> rev: 2B2QEXM7 scheme: GPT 
Partition: ID-1: / size: 73.94 GiB used: 14.00 GiB (18.9%) fs: ext4 dev: /dev/nvme0n1p7 
           ID-2: swap-1 size: 2.00 GiB used: 0 KiB (0.0%) fs: swap dev: /dev/nvme0n1p6 
Sensors:   Message: No sensors data was found. Is sensors configured? 
Info:      Processes: 295 Uptime: 24m Memory: 15.63 GiB used: 3.99 GiB (25.5%) Init: systemd v: 245 Compilers: gcc: 10.1.0 
           Shell: bash v: 5.0.17 running in: konsole inxi: 3.0.37 
perl: warning: Setting locale failed.
perl: warning: Please check that your locale settings:
        LANGUAGE = "",
        LC_ALL = (unset),
        LANG = "pt_PT.UTF-8"
    are supported and installed on your system.
perl: warning: Falling back to the standard locale ("C").
plasma.desktop
2020-07-15
[josemota@manjaro ~]$ 
[josemota@manjaro ~]$ sudo dmesg  | grep -Ei 'error|segf|fail|broke|warn|dump|denied|firm|qos|oops|bug|regdom|wmi|rtl|wl|ath|b43|bcm|brcm|eth|enp|r816|blue|deauth' | grep -viE 'acpi|ras'
[sudo] password for josemota: 
[    2.380188] systemd[1]: Listening on Process Core Dump Socket.
[    2.381578] systemd[1]: Mounting Kernel Debug File System...
[    2.388021] systemd[1]: Mounted Kernel Debug File System.
[    2.487380] Disabling lock debugging due to kernel taint
[    2.492402] nvidia: module verification failed: signature and/or required key missing - tainting kernel
[    2.690141] ccp 0000:0a:00.1: psp initialization failed
[    2.739878] random: 4 urandom warning(s) missed due to ratelimiting
[    2.794654] asus_wmi: ASUS WMI generic driver loaded
[    2.795983] asus_wmi: Initialization: 0x0
[    2.796015] asus_wmi: BIOS WMI version: 0.9
[    2.796169] asus_wmi: SFUN value: 0x0
[    2.796613] input: Eee PC WMI hotkeys as /devices/platform/eeepc-wmi/input/input9
[    2.796806] asus_wmi: Number of fans: 1
[    3.551667] libphy: r8169: probed
[    3.551933] r8169 0000:04:00.0 eth0: RTL8168h/8111h, d4:5d:64:56:a2:08, XID 54100800, IRQ 101
[    3.551934] r8169 0000:04:00.0 eth0: jumbo features [frames: 9200 bytes, tx checksumming: ko]
[    3.606903] r8169 0000:04:00.0 enp4s0: renamed from eth0
[    3.904881] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): enp4s0: link is not ready
[    3.905472] Generic PHY r8169-400:00: attached PHY driver [Generic PHY] (mii_bus:phy_addr=r8169-400:00, irq=IGNORE)
[    4.062644] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): enp4s0: link is not ready
[    7.205997] audit: type=1103 audit(1594989625.808:42): pid=1115 uid=0 auid=4294967295 ses=4294967295 subj==unconfined msg='op=PAM:setcred grantors=? acct="sddm" exe="/usr/lib/systemd/systemd" hostname=? addr=? terminal=? res=failed'
[   43.880087] audit: type=1103 audit(1594989662.488:60): pid=1217 uid=0 auid=4294967295 ses=4294967295 subj==unconfined msg='op=PAM:setcred grantors=? acct="josemota" exe="/usr/lib/systemd/systemd" hostname=? addr=? terminal=? res=failed'
[   75.215382] usbcore: registered new interface driver cdc_ether
[   75.228719] rndis_host 1-4:1.0 enp5s0f1u4: renamed from usb0
[   75.356091] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): enp5s0f1u4: link is not ready
[josemota@manjaro ~]$ grep -r "blacklist\|install\|options"  /etc/modprobe.d/ /etc/modules-load.d/ /usr/lib/modprobe.d/ 
/etc/modprobe.d/mhwd-gpu.conf:blacklist nouveau
/etc/modprobe.d/mhwd-gpu.conf:blacklist ttm
/etc/modprobe.d/mhwd-gpu.conf:blacklist drm_kms_helper
/etc/modprobe.d/mhwd-gpu.conf:blacklist drm
/usr/lib/modprobe.d/nvdimm-security.conf:install libnvdimm /usr/bin/ndctl load-keys ; /sbin/modprobe --ignore-install libnvdimm $CMDLINE_OPTS
/usr/lib/modprobe.d/bluetooth-usb.conf:options btusb reset=1
/usr/lib/modprobe.d/uvesafb.conf:# options uvesafb mode=<xres>x<yres>[-<bpp>][@<refresh>] scroll=<ywrap|ypan|redraw> ...
/usr/lib/modprobe.d/uvesafb.conf:options uvesafb mode_option=1024x768-32 scroll=ywrap
/usr/lib/modprobe.d/systemd.conf:options bonding max_bonds=0
/usr/lib/modprobe.d/systemd.conf:options dummy numdummies=0
[josemota@manjaro ~]$ pacman -Qsq ^linux | grep ^linux | grep -viE 'api|firm|nvidia' && echo  Running Kernel $(uname -r)
linux414
linux414-headers
linux419
linux419-headers
linux56
linux56-headers
Running Kernel 4.19.126-1-MANJARO

Anyone can help me? Thank you so much.

I'm in the same situation as zemota1. It would be awesome to have some help with this.

To the OP why not use your Ethernet connection instead of WiFi as this is a desktop computer? Why are you trying to run a problem prone Realtek USB Wifi adapter on your system when you are could be using a faster Ethernet connection instead.



To the OP of the original help request, you need to have the "locale" set properly or your wifi may not connect properly if at all).



Always be sure you have identified your wifi chip in your dongle correctly.



This topic was automatically closed 30 days after the last reply. New replies are no longer allowed.

Forum kindly sponsored by