VirtualBox Crashes - How to debug?

I am facing the following issue and could use some help on how to debug this. Thanks!

Problem:
VirtualBox (latest 6.1.6 version from stable repo) with Windows 10 guest crashes. The logs within the Virtualbox-Interface do not show anything useful. Where could I find other/more logs regarding the crash?

The strange thing:
I do believe this has something to do with LibreOffice (latest 6.3.6.2 from repo). I can work for hours in Win10 with no problems, but starting Libreoffice Calc and e.g. simply copying something from there will crash Virtualbox. I can reproduce this.
Also, with Libreoffice Calc running a newly started VBox Win Guest will crash shortly after windows login, no other action needed. If no Libreoffice is running, it starts just fine.

I am really thankful for any hint on how to debug this. I do need to use Windows for my work. Ditching LibreOffice is an option, but finding the problem would be preferred of course.

Environment: Kernel 5.6.11-1-MANJARO, KDE Plasma 5.18.5

Copying how, what exactly: text, image that is in the file, drag and drop ... ?

Please provide:
inxi -Fxxxza --no-host

Use ``` above and bellow the output text when you share it here, for proper formatting.

It happens when copying text from a spreadsheet cell. Copying from a LibreOffice Text or other applications (e.g. password manager) works just fine.

I also forgot to mention that disabling the "Shared Clipboard" in VBox stops the problem. So it has something to do with the clipboard. Maybe klipper (the KDE clipboard manager) plays a role.
Edit: Disabling klipper does not help.

inxi Output:

System:    Kernel: 5.6.11-1-MANJARO x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 9.3.0 
           parameters: initrd=\amd-ucode.img initrd=\intel-ucode.img initrd=\initramfs-5.6-x86_64.img 
           root=UUID=84c2f426-9f74-4812-ae4d-dc90b5c72fc1 rw cryptdevice=UUID=4bfa2aef-6a0b-4bf4-8b19-609178a80769:cryptroot 
           resume=UUID=84c2f426-9f74-4812-ae4d-dc90b5c72fc1 resume_offset=34816 
           Desktop: KDE Plasma 5.18.5 tk: Qt 5.14.2 wm: kwin_x11 dm: SDDM Distro: Manjaro Linux 
Machine:   Type: Laptop System: TUXEDO product: InfinityBook_S_14_v5 v: N/A serial: <filter> Chassis: Notebook type: 10 
           serial: <filter> 
           Mobo: TUXEDO model: L140CU serial: <filter> UEFI: INSYDE v: 1.07.07RTR3 date: 02/17/2020 
Battery:   ID-1: BAT0 charge: 75.1 Wh condition: 75.1/73.9 Wh (102%) volts: 8.8/7.7 model: Notebook BAT type: Li-ion 
           serial: <filter> status: Full 
CPU:       Topology: Quad Core model: Intel Core i7-10510U bits: 64 type: MT MCP arch: Kaby Lake family: 6 model-id: 8E (142) 
           stepping: C (12) microcode: CA L2 cache: 8192 KiB 
           flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 36812 
           Speed: 3434 MHz min/max: 400/4900 MHz Core speeds (MHz): 1: 3434 2: 3593 3: 3395 4: 3430 5: 3467 6: 3403 7: 3478 
           8: 3457 
           Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: KVM: Split huge pages 
           Type: l1tf status: Not affected 
           Type: mds status: Not affected 
           Type: meltdown status: Not affected 
           Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp 
           Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization 
           Type: spectre_v2 mitigation: Enhanced IBRS, IBPB: conditional, RSB filling 
           Type: tsx_async_abort status: Not affected 
Graphics:  Device-1: Intel UHD Graphics vendor: CLEVO/KAPOK driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:9b41 
           Display: x11 server: X.Org 1.20.8 driver: modesetting alternate: fbdev,intel,vesa compositor: kwin_x11 
           resolution: 1920x1080~60Hz, 1920x1080~60Hz 
           OpenGL: renderer: Mesa Intel UHD Graphics (CML GT2) v: 4.6 Mesa 20.0.6 direct render: Yes 
Audio:     Device-1: Intel vendor: CLEVO/KAPOK driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1f.3 chip ID: 8086:02c8 
           Device-2: Sennheiser Headset [PC 8] type: USB driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid bus ID: 1-1:5 
           chip ID: 1395:0025 
           Sound Server: ALSA v: k5.6.11-1-MANJARO 
Network:   Device-1: Intel Wireless-AC 9260 driver: iwlwifi v: kernel port: 6040 bus ID: 06:00.0 chip ID: 8086:2526 
           IF: wlp6s0 state: up mac: <filter> 
           IF-ID-1: vboxnet0 state: down mac: <filter> 
Drives:    Local Storage: total: 931.52 GiB used: 254.85 GiB (27.4%) 
           ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: Samsung model: SSD 970 EVO Plus 500GB size: 465.76 GiB block size: physical: 512 B 
           logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 serial: <filter> rev: 2B2QEXM7 scheme: GPT 
           ID-2: /dev/sda vendor: Samsung model: SSD 860 EVO M.2 500GB size: 465.76 GiB block size: physical: 512 B 
           logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s serial: <filter> rev: 4B6Q scheme: GPT 
Partition: ID-1: / raw size: 465.26 GiB size: 456.95 GiB (98.22%) used: 254.72 GiB (55.7%) fs: ext4 dev: /dev/dm-0 
           ID-2: /boot raw size: 512.0 MiB size: 511.0 MiB (99.80%) used: 134.9 MiB (26.4%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 
Sensors:   System Temperatures: cpu: 58.0 C mobo: N/A 
           Fan Speeds (RPM): N/A 
Info:      Processes: 401 Uptime: 11h 45m Memory: 38.93 GiB used: 4.73 GiB (12.2%) Init: systemd v: 245 Compilers: gcc: 9.3.0 
           Shell: bash v: 5.0.16 running in: konsole inxi: 3.0.37 

Here are my settings (quite default actually)

image

image

and no defined actions. As for Virtual Machines i have this in VBox settings for all of them

image

I was not able to reproduce the issue.

Is this the default for Tuxedo Computers running Manjaro or did you modified something ?
Let me ping @philm and @oberon to test on their side, or maybe they have a straight forward solution for this.

Mine are 100% the same.

This is due to a fix I had to do when installing I suppose; the manjaro installer / hardware detection does not set the graphics correctly. See my answer here: Manjaro is good on Intel Comet lake yet?

So far this was working alright with no other issues, but I am happy to test any other setting out.

Sidenote: Upgrading to LibreOffice-fresh (Build ID: 6.4.3-3) does not change anything.

This topic was automatically closed 180 days after the last reply. New replies are no longer allowed.

Forum kindly sponsored by