[x32] After update to Xorg 1.20 my VIA PN800 boots to black screen

Hello fellow Manjari,
After having run this update and rebooted, I receive a black screen after the Manjaro boot splash instead of the Xfce login window .
Grub is working as normal and offers me two start options:

Manjaro Linux (Kernel: 4.4.131.-2.0-Manjaro x32)
Manjaro Linux (Kernel: 4.4.131.-2.0-Manjaro x32 - fallback initramfs)

Both start options lead to the same black screen.
It's laptop Fujitsu-Siemens Amilo L7300 with Via PN800 graphics. Would appreciate any help to troubleshoot this or explained how to return to the previous kernel.

1 Like

I moved your report to a separate topic, because it might take several posts to troubleshoot.

Can you try boot to TTY? Press e at Grub, then move the cursor to the end of line which starts with "linux" and write a 3 there, then press Ctrl+X.

1 Like

In the meantime read this guide to help you provide info (notice gist).
Edit: And this (I guess you know that already..)

Thanks for the replies, I feel really looked after already. Even had my post moved to its own topic!

No, not through that method, sorry.
I also followed the advice for TTY given in petsam's link like this:

linux /boot/vmlinuz-4.4-i686 root=UUID=1f796b68-e11a-4aa0-865e-c5d12e06e393 rw resume=UUID=782052d4-a3bd-4413-bbea-793f8a31d03d \quiet splash

I change to:

linux /boot/vmlinuz-4.4-i686 root=UUID=1f796b68-e11a-4aa0-865e-c5d12e06e393 rw systemd.unit=multi-user.target (or '3')

, but the closest I get is a boot with a lot of running text instead of the splash screen. It then goes to the black screen as before. No TTY here either.
Is it the "chroot method" next with a live USB?

I will try to help you with my experience with my machine Via Eden VX800.
What I want to achieve is to get /var/log/Xorg.0.log and /var/log/pacman.log
Ok, you can try to add two parameters this time: 3 modprobe.blacklist=viafb

If that doesn't work, you can indeed try to boot with a live USB, mount the disk and get the files.

Bingo, I now have TTY1, and after logging in it says

[theo@manjaro ~]$
1 Like

Then you can install wgetpaste and use it to upload to pastebin, then write down the link which it gives and share it.

sudo pacman -S wgetpaste
inxi -Fxxxz | wgetpaste -s gists
cat /var/log/Xorg.0.log | wgetpaste -s gists
cat /var/log/pacman.log | wgetpaste -s gists

Wgetpaste installed fine, but I am unable to retreive and share the logs because of some authentication errors ...
But, now I have made a live USB and can see the logs. Xorg.0.log is empty (0 bytes) and pacman.log is 2.1 MB and covers over 3 years of troublefree use. What are we looking for in here?

There might be a Xorg.1.log or Xorg.0.log.old.
From pacman.log we need only the final part where you ran the last update.

A different idea to check: If modprobe.blacklist=viafb worked so well, then try to add it later without the 3. It might boot to GUI.

Xorg.0.log.old is also blank, the Xorg.1.log is from 19 April, but system had the update on 22 May.
Here's the relevant section in pacman.log:

[2018-05-22 10:28] [PAMAC] synchronizing package lists
[2018-05-22 10:28] [ALPM] transaction started
[2018-05-22 10:28] [ALPM] upgraded manjaro-system (20180513-1 -> 20180516-1)
[2018-05-22 10:28] [ALPM] transaction completed
[2018-05-22 10:28] [ALPM] running 'systemd-update.hook'...
[2018-05-22 10:34] [ALPM] transaction started
[2018-05-22 10:34] [ALPM] upgraded tzdata (2018d-1.0 -> 2018e-1.0)
[2018-05-22 10:34] [ALPM] upgraded glibc (2.27-2.0 -> 2.27-3.1)
[2018-05-22 10:34] [ALPM-SCRIPTLET] Generating locales...
[2018-05-22 10:34] [ALPM-SCRIPTLET]   en_GB.UTF-8... done
[2018-05-22 10:34] [ALPM-SCRIPTLET] Generation complete.
[2018-05-22 10:35] [ALPM] upgraded gcc-libs (7.3.1+20180406-1.0 -> 8.1.0-1.1)
[2018-05-22 10:35] [ALPM] upgraded e2fsprogs (1.44.1-1.0 -> 1.44.2-1.0)
[2018-05-22 10:35] [ALPM] upgraded krb5 (1.16-1.0 -> 1.16.1-1.0)
[2018-05-22 10:35] [ALPM] upgraded libtirpc (1.0.3-1.0 -> 1.0.3-2.0)
[2018-05-22 10:35] [ALPM] upgraded pam (1.3.0-1 -> 1.3.0-2.0)
[2018-05-22 10:35] [ALPM] upgraded libgpg-error (1.29-1.0 -> 1.31-1.0)
[2018-05-22 10:35] [ALPM] upgraded cryptsetup (2.0.2-1.0 -> 2.0.3-1.0)
[2018-05-22 10:35] [ALPM] upgraded accountsservice (0.6.47-1.0 -> 0.6.49-1.0)
[2018-05-22 10:35] [ALPM] upgraded alsa-plugins (1.1.6-1.0 -> 1.1.6-2.0)
[2018-05-22 10:35] [ALPM] upgraded binutils (2.30-3.0 -> 2.30-4.1)
[2018-05-22 10:35] [ALPM] upgraded bluez (5.49-3.0 -> 5.49-4.0)
[2018-05-22 10:35] [ALPM] upgraded bluez-libs (5.49-3.0 -> 5.49-4.0)
[2018-05-22 10:35] [ALPM] upgraded ca-certificates-mozilla (3.36.1-1.0 -> 3.37-1.0)
[2018-05-22 10:35] [ALPM] upgraded libdrm (2.4.91-3.0 -> 2.4.92-1.0)
[2018-05-22 10:35] [ALPM] upgraded libx264 (2:152.20171224-1.0 -> 2:152.20171224-2.0)
[2018-05-22 10:35] [ALPM] upgraded wayland (1.14.0-1 -> 1.15.0-1.1)
[2018-05-22 10:35] [ALPM] upgraded mesa (18.0.2-1.0 -> 18.0.3-4.1)
[2018-05-22 10:35] [ALPM] upgraded ffmpeg (1:3.4.2-2.0 -> 1:4.0-2.0)
[2018-05-22 10:35] [ALPM] upgraded chromaprint (1.4.3-1.0 -> 1.4.3-2.0)
[2018-05-22 10:35] [ALPM] upgraded libpsl (0.20.1-2.0 -> 0.20.2-1.0)
[2018-05-22 10:35] [ALPM] upgraded curl (7.59.0-2.0 -> 7.60.0-1.0)
[2018-05-22 10:35] [ALPM] upgraded ffmpegthumbnailer (2.2.0-1 -> 2.2.0-2.0)
[2018-05-22 10:35] [ALPM] upgraded nss (3.36.1-1.0 -> 3.37-1.0)
[2018-05-22 10:35] [ALPM] upgraded librsvg (2:2.42.3-1.2 -> 2:2.42.4-1.0)
[2018-05-22 10:35] [ALPM] upgraded libepoxy (1.5.1-1.0 -> 1.5.2-1.0)
[2018-05-22 10:35] [ALPM] upgraded wayland-protocols (1.13-1.0 -> 1.14-1.0)
[2018-05-22 10:35] [ALPM] upgraded libtool (2.4.6+40+g6ca5e224-5.0 -> 2.4.6+40+g6ca5e224-6.0)
[2018-05-22 10:35] [ALPM] upgraded libsoup (2.62.1-1.0 -> 2.62.2-1.0)
[2018-05-22 10:35] [ALPM] upgraded firefox (60.0-0 -> 60.0.1-0)
[2018-05-22 10:35] [ALPM] upgraded firefox-i18n-en-gb (60.0-0 -> 60.0.1-1.0)
[2018-05-22 10:35] [ALPM] upgraded flashplugin (29.0.0.171-0 -> 29.0.0.171-1.0)
[2018-05-22 10:35] [ALPM] upgraded fluidsynth (1.1.10-1.0 -> 1.1.11-1.0)
[2018-05-22 10:36] [ALPM] upgraded gcc (7.3.1+20180406-1.0 -> 8.1.0-1.1)
[2018-05-22 10:36] [ALPM] upgraded python (3.6.5-2.0 -> 3.6.5-3.0)
[2018-05-22 10:36] [ALPM] upgraded pinentry (1.1.0-2.0 -> 1.1.0-3.0)
[2018-05-22 10:36] [ALPM] upgraded gnupg (2.2.6-1.0 -> 2.2.7-1.0)
[2018-05-22 10:36] [ALPM] upgraded gnome-disk-utility (3.28.1-1.0 -> 3.28.2-1.0)
[2018-05-22 10:36] [ALPM] upgraded gnome-keyring (1:3.28.0.2-1.0 -> 1:3.28.2-1.0)
[2018-05-22 10:36] [ALPM] upgraded gnome-system-monitor (3.28.1-1.0 -> 3.28.2-1.0)
[2018-05-22 10:36] [ALPM] upgraded gstreamer (1.14.0-1.0 -> 1.14.1-1.0)
[2018-05-22 10:36] [ALPM] upgraded gst-plugins-base-libs (1.14.0-1.0 -> 1.14.1-1.0)
[2018-05-22 10:36] [ALPM] upgraded gst-libav (1.14.0-1.0 -> 1.14.1-1.0)
[2018-05-22 10:36] [ALPM] upgraded gst-plugins-base (1.14.0-1.0 -> 1.14.1-1.0)
[2018-05-22 10:36] [ALPM] upgraded libx264-all (2:152.20171224-1.0 -> 2:152.20171224-2.0)
[2018-05-22 10:36] [ALPM] upgraded gst-plugins-ugly (1.14.0-1.0 -> 1.14.1-1.0)
[2018-05-22 10:36] [ALPM] upgraded gvfs (1.36.1-1.0 -> 1.36.2-1.0)
[2018-05-22 10:36] [ALPM] upgraded gvfs-afc (1.36.1-1.0 -> 1.36.2-1.0)
[2018-05-22 10:36] [ALPM] upgraded gvfs-gphoto2 (1.36.1-1.0 -> 1.36.2-1.0)
[2018-05-22 10:36] [ALPM] upgraded gvfs-mtp (1.36.1-1.0 -> 1.36.2-1.0)
[2018-05-22 10:36] [ALPM] upgraded gvfs-smb (1.36.1-1.0 -> 1.36.2-1.0)
[2018-05-22 10:36] [ALPM] upgraded libmagick (7.0.7.28-1.0 -> 7.0.7.32-1.0)
[2018-05-22 10:36] [ALPM] upgraded imagemagick (7.0.7.28-1.0 -> 7.0.7.32-1.0)
[2018-05-22 10:36] [ALPM] upgraded intel-ucode (20180312-1.0 -> 20180425-1.0)
[2018-05-22 10:36] [ALPM] upgraded libinput (1.10.6-1.0 -> 1.10.7-1.0)
[2018-05-22 10:36] [ALPM] upgraded xdg-utils (1.1.2-2.0 -> 1.1.3-1.0)
[2018-05-22 10:36] [ALPM] upgraded kcoreaddons (5.45.0-1.0 -> 5.46.0-1.0)
[2018-05-22 10:36] [ALPM] upgraded kauth (5.45.0-1.0 -> 5.46.0-1.0)
[2018-05-22 10:36] [ALPM] upgraded kitemmodels (5.45.0-1.0 -> 5.46.0-1.0)
[2018-05-22 10:36] [ALPM] upgraded libdmx (1.1.3-1 -> 1.1.4-1.0)
[2018-05-22 10:36] [ALPM] upgraded libebml (1.3.5-1 -> 1.3.6-1.0)
[2018-05-22 10:36] [ALPM] upgraded libmagick6 (6.9.9.40-1.0 -> 6.9.9.45-1.0)
[2018-05-22 10:36] [ALPM] upgraded libmatroska (1.4.8-1 -> 1.4.9-1.0)
[2018-05-22 10:36] [ALPM] upgraded libnetfilter_conntrack (1.0.6-1 -> 1.0.7-1.0)
[2018-05-22 10:36] [ALPM] upgraded libnm (1.10.6-3.0 -> 1.10.8-1.0)
[2018-05-22 10:36] [ALPM] upgraded libnm-glib (1.10.6-3.0 -> 1.10.8-1.0)
[2018-05-22 10:36] [ALPM] upgraded libsrtp (1:2.1.0-1.0 -> 1:2.2.0-1.0)
[2018-05-22 10:36] [ALPM] upgraded libuv (1.20.2-1.0 -> 1.20.3-1.0)
[2018-05-22 10:37] [ALPM] upgraded linux44 (4.4.131-1 -> 4.4.131-2.0)
[2018-05-22 10:37] [ALPM-SCRIPTLET] >>> Updating module dependencies. Please wait ...
[2018-05-22 10:37] [ALPM] upgraded linux44-ndiswrapper (1.61-60 -> 1.61-61)
[2018-05-22 10:37] [ALPM] upgraded mono (5.10.1.47-1.0 -> 5.12.0.226-1.0)
[2018-05-22 10:37] [ALPM-SCRIPTLET] Mono Certificate Store Sync - version 5.12.0.0
[2018-05-22 10:37] [ALPM-SCRIPTLET] Populate Mono certificate store from a concatenated list of certificates.
[2018-05-22 10:37] [ALPM-SCRIPTLET] Copyright 2002, 2003 Motus Technologies. Copyright 2004-2008 Novell. BSD licensed.
[2018-05-22 10:37] [ALPM-SCRIPTLET] 
[2018-05-22 10:37] [ALPM-SCRIPTLET] Importing into legacy system store:
[2018-05-22 10:37] [ALPM-SCRIPTLET] I already trust 136, your new list has 135
[2018-05-22 10:37] [ALPM-SCRIPTLET] Import process completed.
[2018-05-22 10:37] [ALPM-SCRIPTLET] 
[2018-05-22 10:37] [ALPM-SCRIPTLET] Importing into BTLS system store:
[2018-05-22 10:37] [ALPM-SCRIPTLET] I already trust 136, your new list has 135
[2018-05-22 10:37] [ALPM-SCRIPTLET] Import process completed.
[2018-05-22 10:37] [ALPM] upgraded nano (2.9.6-1.0 -> 2.9.7-1.0)
[2018-05-22 10:37] [ALPM] warning: directory permissions differ on /etc/NetworkManager/system-connections/
filesystem: 755  package: 700
[2018-05-22 10:37] [ALPM] upgraded networkmanager (1.10.6-3.0 -> 1.10.8-1.0)
[2018-05-22 10:37] [ALPM] upgraded openal (1.18.2-1 -> 1.18.2-2.0)
[2018-05-22 10:37] [ALPM] upgraded pcsclite (1.8.23-2.0 -> 1.8.23-3.0)
[2018-05-22 10:37] [ALPM] upgraded perl-net-http (6.17-1 -> 6.18-1.0)
[2018-05-22 10:37] [ALPM] upgraded python-dateutil (2.7.2-1.0 -> 2.7.3-1.0)
[2018-05-22 10:37] [ALPM] upgraded python-packaging (16.8-2 -> 17.1-1.0)
[2018-05-22 10:37] [ALPM] upgraded python-setuptools (1:39.1.0-1.0 -> 1:39.2.0-1.0)
[2018-05-22 10:37] [ALPM] upgraded python2-packaging (16.8-2 -> 17.1-1.0)
[2018-05-22 10:37] [ALPM] upgraded python2-setuptools (1:39.1.0-1.0 -> 1:39.2.0-1.0)
[2018-05-22 10:37] [ALPM] upgraded sudo (1.8.22-1.0 -> 1.8.23-2.0)
[2018-05-22 10:37] [ALPM] upgraded unrar (1:5.6.3-1.0 -> 1:5.6.4-1.0)
[2018-05-22 10:37] [ALPM] installed qt5-x11extras (5.10.1-1.0)
[2018-05-22 10:37] [ALPM] installed libplacebo (0.4.0-1.0)
[2018-05-22 10:37] [ALPM] upgraded vlc (2.2.8-4.0 -> 3.0.2-1.0)
[2018-05-22 10:38] [ALPM] upgraded webkit2gtk (2.20.1-1.0 -> 2.20.2-1.0)
[2018-05-22 10:38] [ALPM] upgraded wget (1.19.4-3.0 -> 1.19.5-1.0)
[2018-05-22 10:38] [ALPM] upgraded wxsqlite3 (4.0.2-1.0 -> 4.0.3-1.0)
[2018-05-22 10:38] [ALPM] upgraded xf86-video-vesa (2.4.0-1.0 -> 2.4.0-2.0)
[2018-05-22 10:38] [ALPM] upgraded xfce4-cpufreq-plugin (1.1.3-1 -> 1.2.0-1.0)
[2018-05-22 10:38] [ALPM] upgraded xfce4-terminal (0.8.7.3-1.0 -> 0.8.7.4-1.0)
[2018-05-22 10:38] [ALPM] upgraded xorg-server-common (1.19.6+13+gd0d1a694f-2.1 -> 1.20.0-2.0)
[2018-05-22 10:38] [ALPM] upgraded xorg-server (1.19.6+13+gd0d1a694f-2.1 -> 1.20.0-2.0)
[2018-05-22 10:38] [ALPM] transaction completed
[2018-05-22 10:38] [ALPM] running '90-linux44.hook'...
[2018-05-22 10:38] [ALPM-SCRIPTLET] ==> Building image from preset: /etc/mkinitcpio.d/linux44.preset: 'default'
[2018-05-22 10:38] [ALPM-SCRIPTLET]   -> -k /boot/vmlinuz-4.4-i686 -c /etc/mkinitcpio.conf -g /boot/initramfs-4.4-i686.img
[2018-05-22 10:38] [ALPM-SCRIPTLET] ==> Starting build: 4.4.131-2.0-MANJARO
[2018-05-22 10:38] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [base]
[2018-05-22 10:38] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [udev]
[2018-05-22 10:38] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [autodetect]
[2018-05-22 10:38] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [modconf]
[2018-05-22 10:38] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [block]
[2018-05-22 10:38] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [keyboard]
[2018-05-22 10:38] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [keymap]
[2018-05-22 10:38] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [plymouth]
[2018-05-22 10:38] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [resume]
[2018-05-22 10:38] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [filesystems]
[2018-05-22 10:38] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [fsck]
[2018-05-22 10:38] [ALPM-SCRIPTLET] ==> Generating module dependencies
[2018-05-22 10:38] [ALPM-SCRIPTLET] ==> Creating gzip-compressed initcpio image: /boot/initramfs-4.4-i686.img
[2018-05-22 10:38] [ALPM-SCRIPTLET] ==> Image generation successful
[2018-05-22 10:38] [ALPM-SCRIPTLET] ==> Building image from preset: /etc/mkinitcpio.d/linux44.preset: 'fallback'
[2018-05-22 10:38] [ALPM-SCRIPTLET]   -> -k /boot/vmlinuz-4.4-i686 -c /etc/mkinitcpio.conf -g /boot/initramfs-4.4-i686-fallback.img -S autodetect
[2018-05-22 10:38] [ALPM-SCRIPTLET] ==> Starting build: 4.4.131-2.0-MANJARO
[2018-05-22 10:38] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [base]
[2018-05-22 10:38] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [udev]
[2018-05-22 10:38] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [modconf]
[2018-05-22 10:38] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [block]
[2018-05-22 10:38] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [keyboard]
[2018-05-22 10:38] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [keymap]
[2018-05-22 10:38] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [plymouth]
[2018-05-22 10:38] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [resume]
[2018-05-22 10:38] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [filesystems]
[2018-05-22 10:38] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [fsck]
[2018-05-22 10:38] [ALPM-SCRIPTLET] ==> Generating module dependencies
[2018-05-22 10:38] [ALPM-SCRIPTLET] ==> Creating gzip-compressed initcpio image: /boot/initramfs-4.4-i686-fallback.img
[2018-05-22 10:38] [ALPM-SCRIPTLET] ==> Image generation successful
[2018-05-22 10:38] [ALPM] running '99-grub.hook'...
[2018-05-22 10:38] [ALPM-SCRIPTLET] Generating grub configuration file ...
[2018-05-22 10:38] [ALPM-SCRIPTLET] Found background: /usr/share/grub/background.png
[2018-05-22 10:38] [ALPM-SCRIPTLET] Found Intel Microcode image
[2018-05-22 10:38] [ALPM-SCRIPTLET] Found linux image: /boot/vmlinuz-4.4-i686
[2018-05-22 10:38] [ALPM-SCRIPTLET] Found initrd image: /boot/initramfs-4.4-i686.img
[2018-05-22 10:39] [ALPM-SCRIPTLET] Found initrd fallback image: /boot/initramfs-4.4-i686-fallback.img
[2018-05-22 10:39] [ALPM-SCRIPTLET] Found memtest86+ image: /boot/memtest86+/memtest.bin
[2018-05-22 10:39] [ALPM-SCRIPTLET] done
[2018-05-22 10:39] [ALPM] running 'detect-old-perl-modules.hook'...
[2018-05-22 10:39] [ALPM-SCRIPTLET] perl: warning: Setting locale failed.
[2018-05-22 10:39] [ALPM-SCRIPTLET] perl: warning: Please check that your locale settings:
[2018-05-22 10:39] [ALPM-SCRIPTLET] 	LANGUAGE = (unset),
[2018-05-22 10:39] [ALPM-SCRIPTLET] 	LC_ALL = (unset),
[2018-05-22 10:39] [ALPM-SCRIPTLET] 	LC_COLLATE = "C",
[2018-05-22 10:39] [ALPM-SCRIPTLET] 	LANG = "en_US.utf8"
[2018-05-22 10:39] [ALPM-SCRIPTLET]     are supported and installed on your system.
[2018-05-22 10:39] [ALPM-SCRIPTLET] perl: warning: Falling back to the standard locale ("C").
[2018-05-22 10:39] [ALPM] running 'gdk-pixbuf-query-loaders.hook'...
[2018-05-22 10:39] [ALPM] running 'gio-querymodules.hook'...
[2018-05-22 10:39] [ALPM] running 'glib-compile-schemas.hook'...
[2018-05-22 10:39] [ALPM] running 'gtk-update-icon-cache.hook'...
[2018-05-22 10:39] [ALPM] running 'gvfsd.hook'...
[2018-05-22 10:39] [ALPM] running 'systemd-binfmt.hook'...
[2018-05-22 10:39] [ALPM] running 'systemd-daemon-reload.hook'...
[2018-05-22 10:39] [ALPM] running 'systemd-hwdb.hook'...
[2018-05-22 10:39] [ALPM] running 'systemd-tmpfiles.hook'...
[2018-05-22 10:39] [ALPM] running 'systemd-udev-reload.hook'...
[2018-05-22 10:39] [ALPM] running 'systemd-update.hook'...
[2018-05-22 10:39] [ALPM] running 'texinfo-install.hook'...
[2018-05-22 10:39] [ALPM] running 'update-ca-trust.hook'...
[2018-05-22 10:39] [ALPM] running 'update-desktop-database.hook'...
[2018-05-22 10:39] [ALPM] running 'update-mime-database.hook'...
[2018-05-22 10:39] [ALPM] running 'update-vlc-plugin-cache.hook'...

Oh, you are using video-vesa.
Can you post the Xorg.0.log from the live session?
You might be able to run the more performant driver video-openchrome.

Yes, funny enough it now contains a lot of exciting stuff:

[    24.111] 
X.Org X Server 1.20.0
X Protocol Version 11, Revision 0
[    24.111] Build Operating System: Linux Arch Linux
[    24.111] Current Operating System: Linux manjaro 4.4.131-2.0-MANJARO #1 SMP PREEMPT Wed May 16 18:36:55 UTC 2018 i686
[    24.111] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.4-i686 root=UUID=1f796b68-e11a-4aa0-865e-c5d12e06e393 rw modprobe.blacklist=viafb
[    24.111] Build Date: 18 May 2018  05:24:39PM
[    24.111]  
[    24.111] Current version of pixman: 0.34.0
[    24.111] 	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
[    24.111] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[    24.112] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Thu May 24 22:36:35 2018
[    24.226] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
[    24.226] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[    24.699] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[    24.699] (==) No screen section available. Using defaults.
[    24.699] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[    24.699] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[    24.699] (==) No device specified for screen "Default Screen Section".
	Using the first device section listed.
[    24.699] (**) |   |-->Device "Device0"
[    24.699] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
	Using a default monitor configuration.
[    24.699] (==) Automatically adding devices
[    24.700] (==) Automatically enabling devices
[    24.700] (==) Automatically adding GPU devices
[    24.700] (==) Automatically binding GPU devices
[    24.700] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[    24.737] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/100dpi".
[    24.737] 	Entry deleted from font path.
[    24.737] 	(Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/100dpi").
[    24.737] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/75dpi".
[    24.737] 	Entry deleted from font path.
[    24.737] 	(Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/75dpi").
[    24.737] (==) FontPath set to:
	/usr/share/fonts/misc,
	/usr/share/fonts/TTF,
	/usr/share/fonts/OTF,
	/usr/share/fonts/Type1
[    24.737] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[    24.738] (WW) Ignoring unrecognized extension "Composite"
[    24.738] (**) Extension "RENDER" is enabled
[    24.738] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
	If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[    24.738] (II) Module ABI versions:
[    24.738] 	X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[    24.738] 	X.Org Video Driver: 24.0
[    24.738] 	X.Org XInput driver : 24.1
[    24.738] 	X.Org Server Extension : 10.0
[    24.741] (++) using VT number 1

[    24.741] (II) systemd-logind: logind integration requires -keeptty and -keeptty was not provided, disabling logind integration
[    24.748] (--) PCI:*(1@0:0:0) 1106:3118:1734:1078 rev 2, Mem @ 0xf0000000/67108864, 0xd1000000/16777216
[    24.748] (II) LoadModule: "glx"
[    24.819] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[    25.847] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[    25.848] 	compiled for 1.20.0, module version = 1.0.0
[    25.848] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 10.0
[    25.848] (II) LoadModule: "vesa"
[    25.886] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
[    25.901] (II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
[    25.901] 	compiled for 1.20.0, module version = 2.4.0
[    25.901] 	Module class: X.Org Video Driver
[    25.901] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 24.0
[    25.901] (II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
[    25.901] (II) Loading sub module "vbe"
[    25.901] (II) LoadModule: "vbe"
[    25.902] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libvbe.so
[    25.906] (II) Module vbe: vendor="X.Org Foundation"
[    25.906] 	compiled for 1.20.0, module version = 1.1.0
[    25.906] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 24.0
[    25.906] (II) Loading sub module "int10"
[    25.906] (II) LoadModule: "int10"
[    25.906] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libint10.so
[    25.915] (II) Module int10: vendor="X.Org Foundation"
[    25.915] 	compiled for 1.20.0, module version = 1.0.0
[    25.915] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 24.0
[    25.916] (II) VESA(0): initializing int10
[    25.919] (WW) VESA(0): Unable to retrieve all of segment 0x0C0000.
[    25.919] (II) VESA(0): Bad V_BIOS checksum

Nah, doesn't work. During boot it freezes at:

[  ok  ] Started Network Manager Script Dispatcher Service.

Ok, then you should try to chroot your installed system from the live session and downgrade xorg-server:

manjaro-chroot -a
pacman -Syuu xorg-server xorg-server-common
exit

Then reboot to the installed system.

Nope, we're still back to the black screen. New pacman.log:

[2018-05-24 23:55] [PACMAN] Running 'pacman -Syuu xorg-server xorg-server-common'
[2018-05-24 23:55] [PACMAN] synchronizing package lists
[2018-05-24 23:55] [PACMAN] starting full system upgrade
[2018-05-24 23:58] [ALPM] transaction started
[2018-05-24 23:58] [ALPM] reinstalled xorg-server-common (1.20.0-2.0)
[2018-05-24 23:58] [ALPM] upgraded lm_sensors (3.4.0-2 -> 3.4.0-3.0)
[2018-05-24 23:58] [ALPM] upgraded mesa (18.0.3-4.1 -> 18.0.4-1.0)
[2018-05-24 23:58] [ALPM] reinstalled xorg-server (1.20.0-2.0)
[2018-05-24 23:58] [ALPM] upgraded c-ares (1.13.0-1 -> 1.14.0-1.0)
[2018-05-24 23:58] [ALPM] upgraded cmake (3.11.1-1.0 -> 3.11.2-1.0)
[2018-05-24 23:58] [ALPM] upgraded gsm (1.0.17-1 -> 1.0.18-1.0)
[2018-05-24 23:58] [ALPM] upgraded libx264 (2:152.20171224-2.0 -> 2:152.20171224-2.1)
[2018-05-24 23:58] [ALPM] upgraded ffmpeg (1:4.0-2.0 -> 1:4.0-2.2)
[2018-05-24 23:58] [ALPM] upgraded fuse-common (3.2.2-2.0 -> 3.2.3-1.0)
[2018-05-24 23:58] [ALPM] upgraded fuse3 (3.2.2-2.0 -> 3.2.3-1.0)
[2018-05-24 23:58] [ALPM] upgraded glib-networking (2.56.0-1.0 -> 2.56.1-1.0)
[2018-05-24 23:58] [ALPM] upgraded ilmbase (2.2.1-1.0 -> 2.2.1-2.0)
[2018-05-24 23:58] [ALPM] installed ndctl (60.3-1.0)
[2018-05-24 23:58] [ALPM] upgraded libblockdev (2.16-1.0 -> 2.17-3.0)
[2018-05-24 23:59] [ALPM] upgraded libgphoto2 (2.5.17-1.0 -> 2.5.18-1.0)
[2018-05-24 23:59] [ALPM] upgraded libmagick6 (6.9.9.45-1.0 -> 6.9.9.47-1.0)
[2018-05-24 23:59] [ALPM] upgraded libx264-all (2:152.20171224-2.0 -> 2:152.20171224-2.1)
[2018-05-24 23:59] [ALPM] upgraded linux44 (4.4.131-2.0 -> 4.4.132-1)
[2018-05-24 23:59] [ALPM-SCRIPTLET] >>> Updating module dependencies. Please wait ...
[2018-05-24 23:59] [ALPM] upgraded ndiswrapper-utils (1.61-37 -> 1.61-38)
[2018-05-24 23:59] [ALPM] upgraded linux44-ndiswrapper (1.61-61 -> 1.61-62)
[2018-05-24 23:59] [ALPM] upgraded python-xdg (0.25-4 -> 0.26-1.0)
[2018-05-24 23:59] [ALPM] downgraded menulibre (1:2.1.0-1 -> 2.1.5-1)
[2018-05-24 23:59] [ALPM] upgraded mhwd-nvidia-390xx (390.48-1.1 -> 390.59-1)
[2018-05-24 23:59] [ALPM] upgraded ntp (4.2.8.p11-1.0 -> 4.2.8.p11-2.0)
[2018-05-24 23:59] [ALPM] upgraded procps-ng (3.3.14-1.1 -> 3.3.15-1.0)
[2018-05-24 23:59] [ALPM] upgraded rubygems (2.7.6-1.0 -> 2.7.7-1.0)
[2018-05-24 23:59] [ALPM] upgraded vte-common (0.52.1-1.0 -> 0.52.2-1.0)
[2018-05-24 23:59] [ALPM] upgraded vte3 (0.52.1-1.0 -> 0.52.2-1.0)
[2018-05-24 23:59] [ALPM] upgraded xfce4-whiskermenu-plugin (2.1.7-1.0 -> 2.2.0-1.0)
[2018-05-24 23:59] [ALPM] transaction completed
[2018-05-24 23:59] [ALPM] running '90-linux44.hook'...
[2018-05-24 23:59] [ALPM-SCRIPTLET] ==> Building image from preset: /etc/mkinitcpio.d/linux44.preset: 'default'
[2018-05-24 23:59] [ALPM-SCRIPTLET]   -> -k /boot/vmlinuz-4.4-i686 -c /etc/mkinitcpio.conf -g /boot/initramfs-4.4-i686.img
[2018-05-24 23:59] [ALPM-SCRIPTLET] ==> Starting build: 4.4.132-1-MANJARO
[2018-05-24 23:59] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [base]
[2018-05-24 23:59] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [udev]
[2018-05-24 23:59] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [autodetect]
[2018-05-24 23:59] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [modconf]
[2018-05-24 23:59] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [block]
[2018-05-24 23:59] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [keyboard]
[2018-05-24 23:59] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [keymap]
[2018-05-24 23:59] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [plymouth]
[2018-05-24 23:59] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [resume]
[2018-05-24 23:59] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [filesystems]
[2018-05-24 23:59] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [fsck]
[2018-05-24 23:59] [ALPM-SCRIPTLET] ==> Generating module dependencies
[2018-05-24 23:59] [ALPM-SCRIPTLET] ==> Creating gzip-compressed initcpio image: /boot/initramfs-4.4-i686.img
[2018-05-24 23:59] [ALPM-SCRIPTLET] ==> Image generation successful
[2018-05-24 23:59] [ALPM-SCRIPTLET] ==> Building image from preset: /etc/mkinitcpio.d/linux44.preset: 'fallback'
[2018-05-24 23:59] [ALPM-SCRIPTLET]   -> -k /boot/vmlinuz-4.4-i686 -c /etc/mkinitcpio.conf -g /boot/initramfs-4.4-i686-fallback.img -S autodetect
[2018-05-24 23:59] [ALPM-SCRIPTLET] ==> Starting build: 4.4.132-1-MANJARO
[2018-05-24 23:59] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [base]
[2018-05-24 23:59] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [udev]
[2018-05-24 23:59] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [modconf]
[2018-05-24 23:59] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [block]
[2018-05-24 23:59] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [keyboard]
[2018-05-24 23:59] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [keymap]
[2018-05-24 23:59] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [plymouth]
[2018-05-24 23:59] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [resume]
[2018-05-24 23:59] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [filesystems]
[2018-05-24 23:59] [ALPM-SCRIPTLET]   -> Running build hook: [fsck]
[2018-05-24 23:59] [ALPM-SCRIPTLET] ==> Generating module dependencies
[2018-05-24 23:59] [ALPM-SCRIPTLET] ==> Creating gzip-compressed initcpio image: /boot/initramfs-4.4-i686-fallback.img
[2018-05-25 00:00] [ALPM-SCRIPTLET] ==> Image generation successful
[2018-05-25 00:00] [ALPM] running '99-grub.hook'...
[2018-05-25 00:00] [ALPM-SCRIPTLET] Generating grub configuration file ...
[2018-05-25 00:00] [ALPM-SCRIPTLET] Found background: /usr/share/grub/background.png
[2018-05-25 00:00] [ALPM-SCRIPTLET] Found Intel Microcode image
[2018-05-25 00:00] [ALPM-SCRIPTLET] Found linux image: /boot/vmlinuz-4.4-i686
[2018-05-25 00:00] [ALPM-SCRIPTLET] Found initrd image: /boot/initramfs-4.4-i686.img
[2018-05-25 00:00] [ALPM-SCRIPTLET] Found initrd fallback image: /boot/initramfs-4.4-i686-fallback.img
[2018-05-25 00:00] [ALPM-SCRIPTLET] Found memtest86+ image: /boot/memtest86+/memtest.bin
[2018-05-25 00:00] [ALPM-SCRIPTLET] done
[2018-05-25 00:00] [ALPM] running 'gio-querymodules.hook'...
[2018-05-25 00:00] [ALPM] running 'gtk-update-icon-cache.hook'...
[2018-05-25 00:00] [ALPM] running 'systemd-daemon-reload.hook'...
[2018-05-25 00:00] [ALPM-SCRIPTLET]   Skipped: Current root is not booted.
[2018-05-25 00:00] [ALPM] running 'systemd-hwdb.hook'...
[2018-05-25 00:00] [ALPM] running 'systemd-sysusers.hook'...
[2018-05-25 00:00] [ALPM] running 'systemd-udev-reload.hook'...
[2018-05-25 00:00] [ALPM-SCRIPTLET]   Skipped: Device manager is not running.
[2018-05-25 00:00] [ALPM] running 'systemd-update.hook'...
[2018-05-25 00:00] [ALPM] running 'update-desktop-database.hook'...
[2018-05-25 00:00] [ALPM] running 'update-mime-database.hook'...

Did you get the black screen before you reinstalled xorg-server? The log looks ambiguous.
You need to get xorg-server 1.19.x and try with that one. Otherwise the theory that the last update caused the issue must be given up.

I don't understand your question. The black screen has been here all along, both before and after reinstalling xorg-server. That is why we are having such fun.

I booted live session and found an older Xorg in the cache, so did:

manjaro-chroot -a
cd /var/cache/pacman/pkg
sudo pacman -U xorg-server-common-1.19.6-2.1-i686.pkg.tar.xz
sudo pacman -U xorg-server-1.19.6-2.1-i686.pkg.tar.xz

It then says:

xorg-server and xf86-video-vesa are in conflict. Remove xf86-video-vesa? [y/N]

I removed, because otherwise pacman would not continue. Then exit. Still, after reboot, the black screen.

I am ready to give up and just reinstall system from scratch. Or maybe you see something wrong with my pacman downgrade command?

You downgraded xorg-server* correctly. There seems to be a problem with the package xf86-video-vesa. I need to reboot to manjaro32.
Can you either boot to the terminal (at grub press e, add '3', Ctrl+X) or chroot the system from live USB and then try:
mhdw -i pci video-openchrome
then reboot.

If that doesn't give you a GUI thenit is still possible to downgrade xf86-video-vesa the way you downgraded xorg-server.

1 Like

Following your advice:

[root@manjaro /]# mhwd -i pci video-openchrome
> Installing video-openchrome...
Sourcing /var/lib/mhwd/db/pci/graphic_drivers/xf86-video-openchrome/MHWDCONFIG
Processing classid: 0300
Sourcing /var/lib/mhwd/scripts/include/0300
:: Synchronizing package databases...
 core is up to date
 extra is up to date
 community is up to date
resolving dependencies...
looking for conflicting packages...
:: xf86-video-openchrome and xorg-server are in conflict. Remove xorg-server? [y/N] error: unresolvable package conflicts detected
error: failed to prepare transaction (conflicting dependencies)

:: xf86-video-openchrome and xorg-server are in conflict (xorg-server<1.20)
Error: pacman failed!
Error: script failed!
[root@manjaro /]#

downgrade xorg-server and xorg-server-common. I thought you did.

Forum kindly sponsored by